Support & Downloads

Quisque actraqum nunc no dolor sit ametaugue dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consyect etur adipiscing elit.

s f

Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Co musí každý vědět o zabezpečení e-mailu

Zabezpečení e-mailů je první linie online ochrany každé firmy. Chrání totiž citlivé firemní informace a obchodní tajemství před hackery, kteří je chtějí zneužít. Jaké strategie potenciální zloději používají? Může být e-mail vůbec někdy zcela „bezpečný“ a jak IceWarp chrání komunikaci svých klientů?

Co vůbec znamená zabezpečení e-mailu?

E-mailová bezpečnost je velice široké téma. Jednoduše řečeno, zabezpečení e-mailů je prevence kybernetických útoků na e-mailové schránky, ochrana e-mailových účtů před převzetím nežádoucími subjekty a zabezpečení obsahu e-mailů.

Zní to celkem jednoduše, že? Miliony firem po celém světě denně používají e-mail pro řešení svých projektů, kontakt s klienty nebo pro předávání soukromých informací o zaměstnancích a zákaznících. Využití e-mailu je prakticky neomezené a stejně neomezené jsou možnosti, kterými lze na e-mailovou komunikaci zaútočit. Ale není e-mail už ze své podstaty bezpečný?

Ne tak bezpečný, jak si myslíte

Váš e-mailový účet je bohužel jen tak bezpečný, jak bezpečnou ochranu nabízí jeho poskytovatel. Například giganti online komunikace, Google, Microsoft a Yahoo, neposkytují ani koncové šifrování e-mailových zpráv. To znamená, že všechny e-maily odeslané například z vašeho účtu Google prostě letí virtuálním prostorem a může si je přečíst kdokoliv, kdo je zachytí.

Možná vás ani nepřekvapí, že Google, stejně jako další poskytovatelé, dokonce skenuje každý váš e-mail a hledá v něm klíčová slova, aby vám později mohl naservírovat cílenou reklamu.

Tři oblíbené metody hackerů

Skutečnost, že uvidíte reklamu na nové sandály ještě měsíc poté, co jste byli na dovolené a psali své zážitky domů rodičům, není ale to nejhorší, co se vám kvůli nezabezpečenému e-mailu může stát. Existuje totiž obrovské množství způsobů, jak se hackeři dostanou k osobním nebo citlivým informacím, které máte ve své e-mailové schránce.

#1. Phishing neboli rhybaření

První metoda, o které většina z nás už asi slyšela, je „phishing“. Stručně řečeno, pachatelé phishingových útoků se snaží oběti oklamat nebo přesvědčit, aby jim poskytly citlivé informace. Toho dosáhnou tím, že uživatele přesměrují na falešné webové stránky, kde zaznamenají jejich přihlašovací údaje. Nebo svou oběť donutí, aby citlivé informace zaslala na e-mail, který útočníci spravují.

#2. Spam, spam, spam a ještě jednou spam

Další postup, který důvěrně zná skoro každá firma, je rozesílání spamu neboli „spamování“. Spam nesnáší snad celý svět a většina z nás „spam složku“ v e-mailu nikdy neotvírá. Ale pro společnosti se stovkami zaměstnanců, kteří používají propojené firemní e-maily, představuje spam obrovský problém, který nemohou ignorovat.

Velká část spamové pošty má za cíl co nejvíc zahltit firemní schránky nebo ukrást IP adresy. Taky se snaží, aby byla přijatá zpráva zařazena do jiné složky než do spamu, ideálně do hlavní. To provádí takzvaným spoofováním domény, což je maskování původní domény odesílatele za nějakou jinou, kterou systém považuje za bezpečnou. Pokud některý ze zaměstnanců otevře jen jeden bezpečně vypadající odkaz, spouští se scénář z bodu 1 – phishing.

#3. Zachycení komunikace

Způsobů, jak ukrást citlivé informace z firemních e-mailů, existuje bohužel nespočet – ransomware, malware, převzetí účtu a tak dále. Třetí velice známou metodou, kterou vám vysvětlíme, je takzvané „zachycení e-mailové komunikace“.

Tím, že hackeři zachytí váš e-mail, se dostanou ke všem informacím, o kterých píšete. Jednou z taktik, kterou k tomu používají, jsou on-path attacks (do češtiny nešikovně překládáno jako útok během cesty), kdy se hackeři vydávají za oba uživatele – odesílatele a příjemce. Nejčastěji jde o sledování odesílaných a přijímaných datových paketů v bezdrátových lokálních sítích (LAN), protože zachycení e-mailů přenášených přes internet je naštěstí velice obtížné.

Nezapomínejte na aktualizace

Představili jsme si tři z mnoha důvodů, proč by každá firma měla používat to nejlepší dostupné zabezpečení svých e-mailů. Pokud se o e-mailovou bezpečnost nestaráte, jdete úniku informaci naproti. Toto nebezpečí je tím vyšší, čím víc zaměstnanců a klientů máte, protože víc e-mailů = větší riziko.

V IceWarpu velice dobře chápeme problematiku zabezpečení firemního e-mailu. To je důvod, proč neustále vylepšujeme již tak vysoké zabezpečení firemních e-mailů svých zákazníků.

Největší novinkou, kterou přináší aktualizace Gen 2 Upgrade 3, je spolupráce se světoznámým antivirovým programem Sophos Antivirus. Bezpečnostní funkce a nástroje společnosti Sophos jsou IT komunitou pravidelně hodnoceny jako jedny z nejlepších. Proto na ně spoléhají nejen firmy z žebříčku Fortune 500. Co nového vám tato spolupráce přináší?

Hvězdný bezpečnostní tým

Implementací nástrojů Sophos jsme posunuli zabezpečení vašich e-mailů na vyšší úroveň. Nově můžete využívat antivirovou ochranu v reálném čase, správu zabezpečení, webovou ochranu, nástroje pro skenování a odstranění malwaru nebo detekci hrozeb pomocí umělé inteligence.

Když se zamyslíte, co všechno už IceWarp nabízí v oblasti zabezpečení e-mailů, je tato spolupráce logickým krokem vpřed. Nástroje od Sophos skvěle doplňují náš AntiVirus, online CYREN AntiSpam, authenticator i cloudový omezovač spamu. Troufáme si tvrdit, že výhody této aktualizace potěší každého uživatele.

Zabraňte útokům jednou provždy

Kybernetické útoky jsou každým dnem sofistikovanější. Proto je nejvyšší čas, aby poskytovatelé firemních e-mailů zvýšili úsilí a svým klientům zajistili co největší bezpečí. S touto myšlenkou jsme se pustili do přípravy této aktualizace. Díky spolupráci se společností Sophos mohou všichni naši uživatelé klidně spát. Víte totiž, že vaše e-mailová komunikace je v naprostém bezpečí. Tu nejlepší ochranu e-mailů totiž představuje neproniknutelná obrana.  A přesně na tu se u nás můžete spolehnout. Vaši komunikaci máme pod zámkem a jen vy k ní máte klíč.

Vyzkoušejte si skutečně bezpečný e-mail od IceWarpu!